Muren injecteren

Hoog grondwater in België levert vooral in oude woningen regelmatig problemen op. Het oefent constante druk uit op de muren en vloeren van onze kelders en vindt op verschillende manieren een weg onze woningen in. Vocht in huis is in geen gevallen een goede zaak en moet worden aangepakt voordat het grotere schade aan kan richten. Je kunt problemen krijgen met je gezondheid, met schimmels en met houtrot als je dit niet op tijd constateert en oplost. Grondwater dat direct in contact staat met je muren en fundering kan voor opstijgend vocht zorgen. Eén van de mogelijkheden die je hebt om dit te bestrijden is door je muren te laten injecteren.

Inhoud

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is grondwater dat door je muren wordt opgezogen als een spons. Je ziet het vooral in oudere woningen die niet voorzien zijn van een waterkering en waarvan de muren broos aan het worden zijn. Deze staan direct in contact met het grondwater. Het vocht dat ze opzuigen trekt steeds verder de muren in en komt uiteindelijk in je woongedeelte terecht. Je herkent het doordat het altijd aan de onderkant van je muren en langs de randen van je vloer begint. Doe je hier niets aan, dan zal het steeds verder optrekken, met allerlei gevolgen van dien. Je verf gaat bladderen, je pleister valt van de muur, je behang laat los en er vormen lelijke vlekken eventueel met aanslag en schimmel. Dit is lelijk en ook slecht voor je gezondheid. Daarnaast trekt vocht ongedierte aan, zoals zilvervisjes, pissebedden en kakkerlakken. Opstijgend vocht is dus zeker een vochtprobleem waar je het beste snel wat aan doet.

Het injecteren van de muren

Eén van de meest gekozen behandelingsmethoden voor opstijgend vocht is het injecteren van de muren. Dat komt doordat de werkzaamheden snel kunnen worden uitgevoerd, weinig overlast opleveren en het resultaat erg goed is. Er wordt langs de basis van de muur een horizontale rij gaten geboord en deze worden gevuld met een waterafstotende gel. Deze gel zal ter plekke uitzetten en diep de muur intrekken zodat er automatisch een waterkering wordt gevormd. Deze ondoordringbare barrière houdt het vocht van het grondwater tegen en je muren zullen uitdrogen. Een nadeel van deze methode is wel dat de werking van de gel na verloop van tijd kan verminderen en dat je de behandeling op den duur zal moeten herhalen.

Het herstel

Nadat je je muren hebt laten injecteren zal je een tijd moeten wachten totdat de gel volledig op zijn plek zit en je muren droog zijn. Je vochtbestrijdingsexpert kan je hier verder over inlichten. Het is belangrijk dat je tijdens deze periode zorgt voor een goede luchtcirculatie rondom de muren zodat het water dat zich erin bevindt goed afgevoerd kan worden. Wanneer de muren droog zijn kun je de schade op gaan nemen. Eventueel kun je zelf je muren verven en behangen, je nieuwe vloer leggen en de schimmels verwijderen. Als er pleister is losgelaten kun je een stukadoor inschakelen. Ook voor het herstellen van rot in je vloer is het beter om dit professioneel te laten uitvoeren. Als laatste kan het zijn dat je ongediertebestrijders zal moeten inschakelen of dat je hardnekkige schimmels en zwammen professioneel zal moeten laten verwijderen.

Alternatieven

Zijn er ook eventuele alternatieven waarmee je je opstijgende vocht kunt tegenhouden? Over het algemeen heb je de keuze tussen twee behandelingen, namelijk het injecteren van je muren en het plaatsen van een onderkapping. Beide zijn ongeveer even duur. Is je vochtprobleem niet erg groot, dan kun je dit in ieder geval vaak aardig de baas door de ventilatie van je muren te bevorderen.

  • Onderkapping: laat je een onderkapping plaatsen, dan laat je als het ware alsnog een waterkering aanbrengen. Er wordt dan een horizontale rij stenen verwijderd, een waterafstotend membraan neergelegd en de stenen worden weer teruggeplaatst. Dit is een veel ingrijpendere ingreep dan het injecteren van de muren, maar het resultaat is permanent.
  • Ventilatie: je zal het probleem met optrekkend vocht niet kunnen oplossen door de ventilatie van je muren te verbeteren, maar je kunt het wel aanzienlijk kleiner maken. Door het water een uitweg te geven zal het minder snel omhoog trekken en geef je de muren de mogelijkheid om te drogen. Zo kun je de schade beperken totdat de vochtbestrijder komt om een permanente oplossing te bieden.

De kosten

De prijzen die je betaalt voor onderkappingen en muurinjecties zijn vrij hoog. In België worden deze vaak wel ondersteund door een premie. Of je hiervoor in aanmerking komt is onder andere afhankelijk van je salaris, van de leeftijd van je woning en ook van degene die de werkzaamheden uitvoert. Voordat je deze gaat inplannen doe je er dus goed aan de voorwaarden te controleren, zodat je niet onnodig geld misloopt. Ondertussen kun je de onderstaande tabel raadplegen om een inschatting te maken van de kosten waarmee jij te maken kunt krijgen, inclusief btw.

Soort vochtprobleem Mogelijke oplossingen Prijs per eenheid
Optrekkend vocht Onderkapping

Injectie van de muren

€125 per strekkende meter

€130 per strekkende meter

Vergelijk offertes

De exacte kosten voor jouw muurinjectie kun je het beste achterhalen door contact te leggen met een aantal vochtexperts. Onze vergelijkingstool kan je helpen de eerste stap te zetten richting droge muren. Vul je gegevens in en ontvang snel informatie van betrouwbare en professionele vochtbestrijders bij jou in de buurt.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …