Tijdens het bouwen of verbouwen van een huis wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van bouwmaterialen die worden gemengd met water. Wanneer het uithardingsproces zich voltrekt zal het aanwezige vocht zich opnieuw een weg naar buiten zoeken. Dit kan er voor zorgen dat er in de woning een hoge concentratie luchtvochtigheid ontstaat met alle gevolgen van dien. Wanneer er onvoldoende aandacht aan dit probleem wordt geschonken kunnen zeer vervelende nadelen ontstaan. Niet alleen kan er een muffe reuk hangen in huis, daarnaast kunt u eveneens geconfronteerd worden met schimmels en vochtplekken op de muur. Heeft u eveneens te maken met bouwvocht in uw huis en bent u daarvoor op zoek naar een concrete oplossing? In dat geval zal de informatie op deze pagina u ongetwijfeld van dienst kunnen zijn.
Inhoud
Wanneer ontstaat bouwvocht?
Bouwvocht kan in principe ontstaan bij het uitvoeren van tal van verschillende werkzaamheden. In het bijzonder gebeurt dit echter bij het uitvoeren van chapewerken, wanneer er beton wordt gestort en / of indien er stucwerken worden uitgevoerd. Ook buiten deze werken om wordt het in principe echter altijd aangeraden om rekening te houden met het optreden van bouwvocht. De ernst van het risico valt doorgaans het best in te schatten wanneer u dit even bespreekt met een expert.
Hoe bouwvocht behandelen?
Op het ogenblik dat u geconfronteerd wordt met bouwvocht zult u er graag alles aan willen doen om deze zoveel mogelijk te beperken. Dat komt omdat het niet aanpakken van bouwvocht grote gevolgen kan hebben. Deze gevolgen beperken zich bovendien ook helemaal niet tot de constructie van het huis, maar ook tot de gezondheid van de mensen die in het huis woonachtig zijn. Het is mogelijk om bouwvocht op twee verschillende manieren aan te pakken. Er kan op dit vlak namelijk zowel een machinale als een natuurlijke aanpak worden gerealiseerd. Uw huis op natuurlijke wijze laten drogen is volledig gratis. Dit klinkt voor de meeste mensen dan ook het interessantst in de oren, al dient er wel rekening mee te worden gehouden dat dit proces tot 18 maanden tijd in beslag kan nemen.
Om op natuurlijke wijze het bouwvocht in de woning tegen te gaan is het belangrijk om bij droog weer zoveel als mogelijk de ramen en deuren open te zetten. Bovendien is het van belang dat de ruimtes zo weinig mogelijk worden afgesloten zodat er een optimale circulatie van de lucht in de woning kan worden gerealiseerd. Het feit dat natuurlijke ventilatie volledig gratis kan gebeuren is natuurlijk mooi meegenomen, maar wanneer u het vochtprobleem op kortere termijn wenst op te lossen zult u toch vooral willen kijken in de richting van een mechanische behandeling. Deze is uiteraard de gratis.
Het gebruik van een bouwdroger
Veel mensen willen het bouwvocht in hun woning zo snel mogelijk aanpakken, bijvoorbeeld omdat ze willen beginnen met verven en / of behangen. In dat geval is het interessant om er voor te kiezen om een bouwdroger in te zetten. Het betreft hier een machine die speciaal is ontwikkeld om de vochtige lucht welke zich in de ruimte bevindt op te nemen. Deze lucht wordt eenmaal opgevangen herleid tot water waarna ze wordt opgeslagen in een opvangbak. Wanneer u er voor kiest om voor het oplossen van het aanwezige bouwvocht een bouwdroger in te zetten zult u kunnen vaststellen dat de droogtijd al snel kan worden teruggedrongen tot slechts enkele weken of in het ergste geval maanden. U kunt er uiteraard zonder probleem voor kiezen om een mechanische uitdroging middels een bouwdroger te combineren met een natuurlijke uitdroging. Op deze manier wordt er veel minder energie verbruikt tijdens droge dagen en wordt het milieu een hart onder de riem gestoken.
Opgepast bij koude temperaturen
Door het inzetten van een bouwdroger kan de natuurlijke uitdroging van uw huis dus een handje worden geholpen. Echter zijn er een aantal zaken waar u wel aandachtig voor dient te zijn. Wist u bijvoorbeeld dat het niet mogelijk is om gebruik te maken van een traditionele bouwdroger indien de temperatuur onder de 12 graden is gelegen? In dat geval is het namelijk onvoldoende warm om de lucht te laten verdampen. Omwille van deze reden wordt het tijdens de wintermaanden aangeraden om gebruik te maken van een bouwdroger met een warmtepomp. Deze zal er voor zorgen dat de binnenlucht wordt opgewarmd waardoor het water in de muren alsnog condenseert.
Wanneer is de woning voldoende opgedroogd?
Het inzetten van een bouwdroger in een poging om uw huis te verlossen van het aanwezige bouwvocht is zoals u reeds heeft kunnen lezen altijd interessant, zeker wanneer u snel wil beginnen met het verven en / of behangen van de woning. Hoe kunt u er echter zeker van zijn dat uw huis voldoende is uitgedroogd? Zeer eenvoudig. Wanneer u er voor heeft gekozen om gebruik te maken van een bouwdroger is uw woning voldoende uitgedroogd op het ogenblik dat er bij het 24 uur draaien van de bouwdroger minder dan één centimeter water is opgevangen. Heeft u er voor gekozen om een natuurlijke uitdroging van de woning te voltrekken? In dat geval is het uiteraard een stuk minder eenvoudig om met zekerheid te zeggen wanneer het merendeel van het bouwvocht is verdwenen. In dit geval kunt u dan ook maar beter een meting laten uitvoeren. Of u plaatst ook gewoon voor één dage en bouwdroger en laat deze 24 uur werken. Dit is nog de beste en meest betrouwbare manier om uit te maken of een woning al dan niet voldoende is uitgedroogd.
Is het mogelijk om bouwvocht te voorkomen?
Ondanks het feit dat er dus een perfecte oplossing bestaat voor wat het verhelpen van bouwvocht betreft moet het gezegd dat veel mensen vooral willen voorkomen in plaats van genezen. Men stelt zich dan ook veelvuldig de vraag of er een mogelijkheid bestaat om bouwvocht te voorkomen. Helaas is dat in de praktijk bijzonder moeilijk, om maar niet te zeggen onmogelijk. Vanaf het ogenblik dat er wordt gewerkt met cement / beton wordt u eigenlijk reeds geconfronteerd met een bepaalde hoeveelheid bouwvocht. Er bestaan mogelijkheden om de hoeveelheid aan water terug te schroeven, maar zelfs dan zal uw huis moeten uitdrogen.