Vochtplekken op de muren behandelen en verwijderen

Vochtplekken op de murenWanneer er vochtplekken op de muren in huis ontstaan kan dit meerdere oorzaken hebben. Vaak kan afhankelijk van de hoogte en de vorm van de vochtplekken gezien worden om wacht voor vochtproblemen het gaat. Vochtplekken in de muren kunnen leiden tot grote schade aan de bouwstructuur en tot schadelijke schimmelvorming. Neem bij de constatering van beginnende vochtproblemen uit voorzorg zo snel mogelijk contact op met een vochtbestrijder die het probleem kan analyseren. Op deze pagina zullen wij enkele vormen en oplossingen van vochtproblemen behandelen.

*Tip:
U kunt tot 40% besparen op een vochtbestrijding bedrijf door via onze dienst gratis en vrijblijvend 6 offertes te vergelijken voor het behandelen van vochtige muren. Vind snel en makkelijk de beste deal!

Inhoud

Het verwijderen en behandelen van vochtplekken

Ontdekt u vochtproblemen dan is het van belangrijk dat u de kern van het vocht laat stoppen door een ervaren vochtbestrijder. In de meeste gevallen zullen de vochtplekken dan zelf opdrogen en verdwijnen omdat de toevoer aan vocht gestopt is. Bij ernstige waterschade zal er in sommige gevallen nieuw behang of een nieuwe verflaag worden aangebracht. In extreme gevallen moet er een hele nieuwe stuclaag over de wand gemetseld worden.

Opstijgend vocht in de muren behandelen

Bevinden de vochtplekken zich dicht op het grondniveau dan is er een grote kans dat het om opstijgend vocht gaat. Grondwater kan ik vochtige periodes onder hoge druk staan waardoor het vocht tegen de fundering wordt aangedrukt. Als de fundering niet geheel vochtwerend is kan het water geabsorbeerd worden waarna het zich over de rest van uw woning kan verspreiden. De muren injecteren met een vochtwerend middel is een effectieve methode om het vocht in uw binnenmuren tegen te gaan. Komt het vocht vanuit de kelder in uw muren te zitten dan is kelderdichting ook een optie.

Vocht vanuit de kelder of kruipruimte

Heeft u last van vochtplekken op de muren en heeft u een kelder of kruipruimte onder het huis? Dan is er een grote kans dat deze contact maakt met opstijgend grondwater. Door het toepassen van kelderdichting kan het probleem bij de kern gestopt worden. Er wordt dan een extra vochtwerende laag aangebracht over uw huidige wanden en vloer. Hierdoor kan het vocht niet meer uw kelder binnenkomen en zullen de vochtplekken in uw muren ook verdwijnen.

Tref je vochtplekken aan op je muren, dan hoef je niet direct in paniek te raken. Ja, vaak duiden deze een groter constructief probleem aan, maar dit hoeft niet per definitie zo te zijn. Daarnaast zijn de meeste problemen met vocht gemakkelijk te behandelen, vooral als je er op tijd bij bent. Er zijn zelfs een aantal dingen die je zelf kunt doen voordat je een specialist inschakelt. Lees hier verder en bekijk je mogelijkheden wanneer je vochtplekken aantreft op je muren.

Wat kun je zelf?

Allereerst kun je een stapje terugnemen en de oorsprong van het vocht te proberen te analyseren. Naar aanleiding van je conclusie kun je een volgende stap ondernemen. Vocht komt vaak binnen via de gevel, de muren of uit de lucht.

  • Vocht door de gevel: als de vochtplekken op willekeurige plaatsen op de muren ontstaan dan is er waarschijnlijk sprake van doorslaand vocht. Je gevel is lek en bij slecht weer laat deze water door. Als je gevel nog in prima staat is, dan zou je deze zelf kunnen impregneren of verven met een waterafstotende verf. Als je gevel beschadigd is, dan is het verstandiger een specialist naar het probleem te laten kijken.
  • Vocht uit de muur: in oudere woningen komt het nogal eens voor dat vocht uit het grondwater wordt opgezogen door de muren. Deze woningen bevatten nog geen waterkering, waardoor het vocht steeds verder omhoog kruipt. Ontstaan jouw vochtplekken onderop de muur, dan is er een grote kans dat het optrekkend vocht betreft. Dit type vocht kan eigenlijk alleen een specialist voor je verhelpen.
  • Vocht uit de lucht: de lucht in je woning bevat ook veel vochtdeeltjes, vooral na het koken en douchen. Dit strijkt neer als condensatievocht als de lucht niet regelmatig wordt ververst. Je vindt dan natte plekken rondom koude oppervlakten, zoals de ramen, deuren en muren. Dit is een vochtprobleem dat je zelf goed onder controle kunt houden. Verbeter de ventilatie in huis door elke dag 10 minuten de ramen tegen elkaar open te zetten, door ventilatieroosters te plaatsen of door een ventilatiesysteem aan te schaffen.

Wat kan een specialist?

Er zijn verschillende manieren waarop een specialist jouw vochtplekken zal behandelen. Deze zal ook kijken naar de oorsprong van het vocht en daar de behandeling toepassen. Hiervoor heeft hij of zij professionele meetapparatuur. Het kan vaak sowieso geen kwaad om een vochtbestrijdingsexpert naar je probleem te laten kijken. Een specialist kan je helpen bij het analyseren van het probleem en bij het formuleren van een oplossing. Hiervoor heeft deze verschillende behandelingsmethoden ter beschikking

  • Gevel reparatie/renovatie: is je gevel verouderd of beschadigd dan zal deze moeten worden opgelapt. Je kunt dan een reparatie of renovatie uit laten voeren waarbij alle defecte stenen en voegen worden vervangen, de gevel wordt gereinigd en geïmpregneerd. Ook is het mogelijk om na de reparatie isolatiemateriaal aan te laten brengen en je gevel opnieuw te laten bekleden.
  • Reinigen en impregneren: is je gevel nog goed, dan kan het tijd zijn voor een simpele onderhoudsbeurt. Laat je je gevel af en toe professioneel reinigen en impregneren dan zal deze weer volledig waterdicht zijn en verleng je de levensduur.
  • Injectie van de muren: is er bij jou optrekkend vocht geconstateerd, dan is het injecteren één van de opties die je hebt. Er wordt dan op een horizontale lijn een waterafstotende gel je muren ingebracht dat uitzet en een barrière vormt tussen het grondwater en de rest van de muur.
  • De muren onderkappen: je kunt ook besluiten alsnog een onderkapping of waterkering aan te laten brengen. Dit is een intensieve klus, maar het is permanent en zeer effectief. Tijdens de werkzaamheden wordt er een laag stenen weggehaald, hier wordt vervolgens een waterafstotend membraan op gelegd en de stenen worden teruggelegd.

De waterplekken verwijderen

Nadat de behandelingen zijn uitgevoerd is het belangrijk dat je de muren de tijd geeft goed te drogen. Hierbij is ventilatie weer essentieel. Als de muren niet kunnen ademen zullen ze slechter drogen en is er alsnog kans op schimmel en schade. Zorg dus voor een regelmatige luchtcirculatie en wees er zeker van dat het vochtprobleem echt is opgelost. Anders kun je later weer opnieuw beginnen. Na een aantal maanden zullen de muren dan droog zijn en kun je de schade bekijken. Er is een grote kans dat het vocht schimmel en vlekken heeft achtergelaten. Deze kun je op de volgende manieren verwijderen.

  • Schimmel verwijderen: je kunt je schimmel professioneel laten verwijderen, maar je kunt anti-schimmel middelen ook online of in een bouwmarkt vinden. Vaak breng je het middel aan, laat je het even intrekken en kun je het er vervolgens gemakkelijk afboenen.
  • De muren schoonmaken: voordat je de muur met vlekken gaat overschilderen of behangen is het belangrijk dat je deze eerst goed schoonmaakt. Dit doe je simpelweg met een ontvettingsmiddel, water en een spons.
  • Verven: als jouw muur geverfd was, heb je geluk. Als deze droog is en de schimmel is verwijderd dan kun je deze simpelweg opnieuw verven. Doe dit niet als de muur niet geheel schoon en droog is, de verf zal dan niet goed hechten en niet goed kunnen opdrogen.
  • Behangen: wil je de beschadigde muur opnieuw behangen, dan zal je voor het mooiste resultaat de gehele muur onder handen moeten nemen. Verwijder het oude behang, maak de muur schoon en haal eventueel de schimmel weg en plaats het nieuwe behang. Hier kun je uiteraard ook een behanger voor inschakelen, als je zelf geen tijd of zin hebt om dit te doen.

Doorslaande vochtplekken behandelen in de muur

Heeft u last van doorslaand vocht dan houdt dit in dat uw buitenmuren via regenslag vocht absorberen dat vervolgens te zien is op uw binnenmuren. Bij dit type vochtproblemen zijn de vochtplekken vaak op verschillende hoogtes te zien op de muur. Heeft u last van dit type vochtplekken dan zullen de buitenmuren geïmpregneerd moeten worden. Er wordt dan een vochtwerende vloeistof aangebracht die poriën in de muren opvullen die eventueel vocht doorlaten.

Vergelijk offertes

Onze vergelijkingstool breng je snel in contact met betrouwbare specialisten. Zoek jij een vochtbestrijder, een schoonmaakbedrijf, een schilder of een behanger? Vul dan nu je gegevens in en ontvang een aantal vrijblijvende offertes speciaal voor jouw situatie.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …