Vocht in huis

Vocht in huisVocht in uw huis is een teken van een te hoog vochtgehalte. De reden voor het ontstaan van vochtige plekken in uw huis kan meerdere oorzaken hebben. Zo zijn er verschillende typen vochtproblemen die zich plaats kunnen vinden in een woning. In sommige gevallen kunt u deze problemen zelf oplossen maar het is altijd aan te raden om een expert in te schakelen om het vocht in uw huis te bekijken voor het geval u een serieuzer probleem heeft.

*Tip:
Een vochtbestrijding bedrijf nodig tegen de beste prijs? Vergelijk gratis en vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 40% op de prijs.

Inhoud

Opstijgend vocht in uw huis

Opstijgend vocht is een probleem waar veel huishoudens in België last van hebben. Het vocht is afkomstig van grondwater / regenwater dat via uw fundering in de muren terecht komt. Het vocht trekt wanneer dit onbehandeld verder in de muren en deze kunnen na verloop van tijd broos worden. Opstijgend vocht komt vaak voor in de kelder of bijvoorbeeld muren die dichtbij de kruipruimte of fundering zijn gelegen. U kunt opstijgend vocht aan de volgende kenmerken herkennen:

  • Loslatende plinten
  • Vochtplekken aan de onderkant van de muur
  • Loshangend behang
  • Afbladerende verf

Het is aan te raden om niet te lang te wachten om dit probleem te verhelpen. Poreuze muren kunnen effect hebben op de waarde van uw woning. Opstijgend vocht in uw huis is het best en voordeligst te behandelen wanneer u er snel bij bent.

Een mens kan maar erg kort zonder water, maar vocht is in vele gevallen ook een vijand. Tref jij vocht in huis aan, bijvoorbeeld, dan is dit een goede reden om je zorgen te gaan maken. Het kan de veiligheid en de gezondheid van de inwoners op het spel zetten en daarbij is het nog eens lelijk ook. Het is in veel gevallen het beste als je snel iets aan je vochtproblemen doet, voordat je met een hoge rekening komt te zitten omdat de reparatiekosten uit de hand lopen. Hier vind je de opties die je hebt als je vocht in huis hebt aangetroffen.

Verschillende soorten vocht

Vocht kan uit allerlei verschillende bronnen je woning binnenkomen. De meest voorkomende vochtproblemen hebben te maken met neerslagwater, condensatie of grondwater. Een lekkende leiding is ook vrij gewoon, vooral nadat het heeft gevroren. De oorsprong van je vocht bepaalt welke oplossing er wordt toegepast. Wordt dit niet goed beoordeeld, dan kan het probleem juist verslechteren in plaats van verbeteren. Er zijn verscheidene methoden beschikbaar en hier lees je over wat je mogelijkheden zijn als je vocht hebt aangetroffen op bepaalde plaatsen in huis.

Een vochtige kelder: sijpelvocht, condensatievocht of optrekkend vocht

Is je kelder vochtig, dan is dit bijna altijd het gevolg van de druk van het grondwater. Ook condensatieproblemen komen in de kelder erg veel voor.

  • Sijpelvocht: grondwater dat via kleine scheurtjes in de muur naar binnen kan sijpelen wordt ook wel sijpelvocht genoemd. Dit is eigenlijk een teken dat je kelder is verouderd en aan een renovatie toe is. Een scheur in de muren of de vloer is een zwak punt waar het grondwater gemakkelijk naar binnen kan komen. Vochtproblemen in de kelder worden opgelost met een drainage, een bekuiping of een injectie van de muren.
  • Condensatievocht: kelder zijn van nature koud en hebben een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor komt condensatie dan ook erg veel voor. Het water uit de lucht heeft dan geen andere mogelijkheid dan neer te strijken op koude oppervlakten. Problemen met condensatie los je gemakkelijk op door je kelder beter te ventileren.
  • Optrekkend vocht: als de muren van je kelder het vocht in de grond kunnen opzuigen omdat deze geen waterkering bevat spreken we van optrekkend vocht. Dit kan worden verholpen met een injectie van de muren of het plaatsen van een onderkapping.

Een vochtige woonkamer:

Optrekkend vocht, condensatievocht of doorslaand vocht

Is er sprake van vocht in de woonkamer dan zal je waarschijnlijk plekken zien op de muren of je houten vloer begint krom te trekken. Ook deze vochtproblemen duiden op een probleem met het grondwater of een probleem met vocht uit de neerslag.

  • Grondwater: als er sprake is van optrekkend vocht, dan heb je waarschijnlijk een oudere woning. Omdat deze nog geen waterkering bevat kunnen de muren het grondwater opzuigen als een spons. Op een gegeven moment bereikt dit je woongedeelte waar je het het eerste aan zal treffen aan de onderkant van de muur. Optrekkend vocht los je op door alsnog een waterkering te laten plaatsen of door je muren te laten injecteren met een waterafstotende gel.
  • Neerslag: ontstaan er natte plekken op willekeurige plaatsen in de buitenmuren, dan is er waarschijnlijk sprake van doorslaan vocht. Je gevel laat dan water door en is lek waardoor het tijdens slecht weer je binnenmuren bereikt. De enige manier om problemen met doorslaand vocht op te lossen is door je gevel waterdicht te maken. Dit kan door hem te laten impregneren, maar er is een grotere kans dat je je gevel moet laten repareren of renoveren.
  • Condensatievocht: heb je misschien net je woning laten isoleren en tref je steeds vaker vocht aan rondom de ramen en op de muren van je woonkamer? Dan is dit waarschijnlijk condensatievocht. Omdat je woning nu volledig is afgesloten kan de lucht ook veel minder makkelijk worden ververst. De waterdeeltjes kunnen niet worden afgevoerd en strijken neer op de koude oppervlakten. Problemen met condensatie los je op door de ventilatie binnen te verbeteren.
  • Vocht van de kelder: het is ook mogelijk dat je vocht in je woongedeeltes aantreft omdat het klimaat in je kelder slecht is. Als de luchtvochtigheid daar hoog is zal je ondervloer klam en nat worden. Dit kan naar boven trekken je draagvloer in. Een slechte lucht onder je woning kan uiteraard ook resulteren in een slechte lucht erboven. Het is dan belangrijk dat je de vochtproblemen in je kelder oplost en de problemen in je woongedeelte zullen verdwijnen.

Vocht in je badkamer of keuken: condensatievocht

Badkamers en keukens staan er bekend om vochtige plekken te zijn. Hier wordt regelmatig extra water de lucht in gebracht omdat er wordt gedoucht en gekookt. Keukens en badkamers hebben dan ook eigenlijk altijd problemen met condensatievocht, omdat dit vervolgens nergens naartoe kan. Dit is gemakkelijk op te lossen door een ventilatiesysteem aan te laten leggen, door altijd de afzuigkap en de ventilator aan te zetten, door ventilatieroosters te laten plaatsen en door regelmatig een raam open te zetten. Als je de vochtdeeltjes in de lucht de mogelijkheid geeft om weggevoerd te kunnen worden zal je probleem met condensatie aanzienlijk verminderen.

Vocht in je slaapkamer: doorslaand vocht

Als er vocht in de muren zichtbaar is in kamers op de hogere verdiepingen, dan is dit bijna altijd een gevolg doorslaand vocht. Deze ruimtes zijn te ver verwijderd van het grondwater en omdat de bovenverdiepingen minder intensief worden gebruikt is condensatie hier ook vaak aanzienlijk minder erg. Een lekke gevel is dan de meest waarschijnlijke optie en dit los je op door deze weer waterdicht te maken.

Andere soorten vochtproblemen

Er zijn ook andere redenen waardoor je vocht in huis kunt aantreffen. Denk bijvoorbeeld aan een gesprongen leiding of bouwvocht. Ook kunnen koudebruggen voor extra plaatselijk condensatievocht zorgen. Het is in de meeste gevallen verstandig om de hulp in te schakelen van een betrouwbare vochtbestrijdingsspecialist. Deze hebben de juiste meetapparatuur om precies uit te vinden waar jouw vocht in huis vandaan komt.

Vochtige muren

Bij een hoge luchtvochtigheid kan vocht in de muren van uw huis trekken. Dit gebeurd vaak bij spouwmuren. Dit probleem is in sommige gevallen op te lossen door beter te ventileren. In de meeste gevallen is het beter om vochtige muren te laten injecteren om definitief van dit probleem af te komen.

Kelder waterdicht maken

Omdat een kelder zich onder de grond bevind is de kans op vochtige muren daar groter. Grondwater kan in het metselwerk trekken en natte plekken veroorzaken. Om er voor te zorgen dat de muren in uw kelder niet verder beschadigen kunt u een expert vochtwerend materiaal in de muren laten injecteren. U zal dan geen last meer hebben van teveel vocht in de kelder van uw huis. Zeker wanneer uw woning meer dan 50 jaar oud is kan het zijn dat het bouwmateriaal van uw kelder niet vochtwerend genoeg is. Het waterdicht laten maken van uw kelder zorgt er voor dat grondwater niet meer zag worden opgenomen in de muren van uw kelder.

Vergelijk offertes

Wil je graag weten hoeveel jij zou moeten betalen om de problemen met het vocht in je woning te laten behandelen? Hier kun je gemakkelijk offertes opvragen bij bedrijven uit jouw omgeving.

 

 

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …